Drone-ratkaisut kaupunkikäytössä

Drone-ratkaisut kaupunkikäytössä

Dronet ovat tulleet jäädäkseen, tämä tulevaisuuden teknologia varmasti ottaa siipien alle ilmaa ja mitä erilaisimmissa kohteista. Tälläkin hetkellä näitä kauko-ohjattavia lennokkeja jo käytetään ahkeraasti kaupungissa ja muualla. Suomessakin on monta drone-teknologian kehittäjää, joka valmistaa ja suunnittelee dronet kokonaan Suomessa. Tämäntyyppiset yritykset myös tarjovat erilaisia ratkaisuja tähän teknologiaan liittyen, muun muassa käyttökolutus, ylläpito sekä laitteiden huolto. Nämä yritykset tarjoavat drone-ratkaisuja jotka ovat täysin räätälöityjä siihen mitä asiakas tilaa – tämä antaa rajattomia mahdollisuuksia tälle teknologialle, mutta on tärkeää muistaa, että tätä alaa rajoittaa useampi laki, joista kerromme myös lisää alla.

Mihin dronea käytetään?

Laite on yleistymässä joka päivä, laitteita on jo kymmeniä tuhansia ympäri Suomea. Dronea voikin käyttää myös harrastukseen, mutta sitä käytetään paljon ammattikäyttöön. Yleisimmin dronea käytetään kuvien ottoon ilmasta, erityisesti droneja on käytössä metsämittauksissa sekä erilaisiin tarkastustöihin. Droneilla voi tarkastaa esimerkiksi sähköjohtojen, kattojen ja siltojen kuntoa ilmasta. Droneja käytetään myös erilaisissa pelastustehtävissä ja erilaisten onnettomuuksissa sekä sellaisissa olosuhteissa, joissa ihmisen läsnäolo on hengenvaarallista. Esimerkiksi dronet pääsee sinne mihin ei pääse ihmiset – hyvä esimerkki on vaikka tuhoisa tulipalon, jonka jälkeen lähetetään drone tarkastelemaan rakennuksen tilaa ja kuvien ja live-videon perusteella voidaan päättää onko turvallista lähettää rakennukseen ihmisiä.

Poliisit käyttää droneja liikennevalvonnassa sekä liikenneonnettumuuksissa. Rikospaikkojen kuvaamiseen ja rikostiedusteluun droneja käytetään myös hyvin usein. Piiritystilanteissa droneja jo käytetään Suomessa ja erityisesti mielenosoitustilanteissa siitä on ollut korvaamaton apu. Droneilla voidaan tarkastella myös esimerkiksi mikäli ihmisiä on loukussa jossain jolloin sen perusteella voidaan tehdä päätös tarvitseeko lähettää pelastajia paikalle. Myös raja- ja ranta- sekä merivalvonnassa droneja käytetään ahkeraasti.

Mihin dronea käytetään
Mihin dronea käytetään?

Drone lait ja sääntely

Dronea ei vaan voi käyttää miten vain ja mihin tai missä sattuu. Drone-käyttäjä joutuu rekisteröitymään, jotta voi käyttää dronea. Itseasiassa sääntely Suomessa ei ole niin tiukkaa, kuin voisi luulla, vaan se on itseasiassa aika suvaitsevaista. EU-säännöt tiukentuu koko ajan. Tämä on ihan ymmärrettävää, koska dronet voi vaarantaa esimerkiski lentoturvallisuutta ja loukata ihmisten yksityisyyttä.Lentoturvallisuudesta puheenollen, kaikki muistamme muutaman vuoden sitten ”harrastajan” joka sekoitti koko Lontoon ilmaliikenteen. Ilmatilahan on periaatteessa kaikkien käytössä, mutta dronella voi tehdä paljonkin vahinkoa jos sitä esimerkiksi osaamattomasti lennättää vaikka yleisön päällä ja dronella voi olla hyvinkin isot nopeudet, joten se voi helposti satuttaa ihmisiä, varsinkin jos kyseessä on harrastaja, eikä laitetta osaa hallita hyvin. Ja kukaanhan ei halua myös päälleensä luvattomia dronea, jotka voi rikkoa yksityisyyttä ja kuvata sellaisissa paikoissa sellaisia asioita joita ei pitäisi kuvata. Hyvä esimerkki voisi olla vaikka uimaranta missä on puolialastomia ihmisiä.

Dronet tulevaisuudessa

Dronet ovat paljon ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuin mikään markkinoilla oleva ratkaisu. Dronet voivat tuoda tulevaisuudessa kaupunkiympäristöön sellaisia vaihtoehtoja, jotka edistävät vähähiilisyyttä. Hyvä esimerkki voi olla pienikuljetustyöt, jossa toimitetaan ruokaa tai pieniä tavaralähetyksiä, tämä toimisi hyvin erityisesti taajamissa. Hyviä kohteita ovat myös esimerkiksi vartiointiin käytettävät dronet, niissä sen sijaan, että aluetta ajettaisiin skootterilla, autolla tai potkulaudalla, niin tilannetta voidaan tarkastella etänä dronen avulla. Muutenkin mediassa puhutaan ja on olemassa jo ratkaisuja, jotka tulee mullistamaan kujetusalaa. Droneilla kuljettaisiin ruokaa ja esimerkiksi amazon-tilauksia, sekä myös ruokakauppakasseja. On jo olemassa drone-ratkaisuja, joissa voidaan pelastaa ihmisiä kuljettamalla me dronekapsulissa pois vaara-tilanteista. Käyttömahdollisuuksia on rajaton määrä ja niitä syntyy koko ajan lisää, drone-käyttäjämäärät tulevat varmasti kasvamaan tulevaisuudessa, mutta tärkeää on panostaa laitteiden turvallisuuteen sekä huolehtia ettei väärinkäytöksiä synny.