Jätesaaret

Jätesaaret tai joissakin paikoissa jätepyörteiksi ja jätelautoksi mainitut alueet ovat sanansa mukaisesti jättimäisiä kasoja jätetä, joka kelluu meressä ja kulkeutuu sieltä virran mukana ympäriinsä. Tämän tapaisia kaatopaikkoja löytyy niin Tyyneltämereltä kuin Atlantin valtamereltä. Nämä ilmiöt ovat olleet uutisten ja tutkimusten kohteena jo pidempään, mutta vieläkään ei ole tarkkaa tietoa niiden koosta tai mitä kaikkea ne voivat sisältää. Muoviroska on varmasti yksi, joka on kasvattanut lauttojen koko vauhdilla ja loppua kasvulle ei myöskään näy. Viimeiset tutkimukset kertovat, että ne kasvavat nopeammin kuin koskaan ja pysyvät liikkeessä.

Tyynenmeren jätepyörre

Kalifornian ja Havaijin välillä sijaitseva, Tyynenmeren jätepyörre, on tällä hetkellä uutisten ja puheiden mukaan maailman suurin kaatopaikka. Oikea paikka se ei tosin roskille ole, mutta ongelma on jo nyt siinä pisteessä, että sen siivoaminen on miltein mahdotonta. Muoviset pullot ja pussit ovat yksi yleisimmistä roskista, joita pyörteestä voi havaita. Roskat kerääntyvät mereen maalta tuulen mukana ja myöskin laivat tai niiden kontit uppoavat myrskyjen aikana ja tällöin sisältö päätyy roskaksi mereen. Tästä kärsii meren lisäksi myös Tyynellämerellä sijaitsevat saaret, joihin osa roskista huuhtoutuu lopulta. Jokainen tutkimus, joka aiheesta tehdään, tuntuu vain lisäävän todellista roskan määrää, jota pyörre kantaa mukanaan.

The Ocean Cleanup

Jätepyörrettä tutkitaan monien tahojen toimesta ja yksi niistä on The Ocean Cleanup -järjestö. Vasta hiljattain tilanteen vakavuutta ollaan alettu edes miettiä ja tutkimukset on sen toimesta parannettuja ja ne pyritään tehdä mahdollisimman perusteellisesti. Uusin tutkimus onkin tehty lentokoneiden, 30 monitoimialuksen sekä satojen roskankeräysverkkojen avustuksella. Saatuja muovinäytteitä tutkittiin laboratorioissa. Jätepyörteen alueen kartoittaminen ei ollut ihan niin yksinkertaista, sen tekemiseen jokaisen vedessä olevan aluksen täytyi samanaikaisesti ajaa sen läpi, samalla keräten verkkoihin näytteitä tutkimuksiin. Valtaosa kerätyistä näytteistä oli muoviroskaa ja yli viisisenttisiä. Vain pieni osa jätteestä oli mikromuovia, mutta sen läsnäolo oikeastaan vaikeuttaa koko siivousprosessia, sen ollessa melkein mahdotonta poistaa merestä. Suurin osa kaikesta roskasta, mitä mereen kertyy, tulee Aasian ja Afrikan kymmenestä suurimmasta joesta. Vuosittain meriin arvioidaan päätyvän yli miljoona, tai jopa kaksi miljoonaa, tonnia roskaa. Pyörteet syntyvät, kun muoviroskat ajelehtivat meren keskelle ja alkavat esimerkiksi auringon säteilyn toimesta hajota pienemmiksi osiksi. Osa kaikesta roskasta jää veden pinnalle kellumaan, mutta osa painautuu pohjaan. On myös hyvä muistaa, että vaikka Tyynenmeren jätepyörre onkin isoin ja tällä hetkellä tutkituin, niin myös muutkin meret ja niiden osat sisältävät aivan liikaa roskaa. Atlantin valtameren jätesaari on hieman pienempi, mutta voisiko ajatella, että yksikin roska on liikaa?

Eläimille aiheutuvat haitat

Muoviroskalla on yllättävän monia haittoja ja ne aiheuttavat todella paljon ikäviä tilanteita myös eläimille. Pienet muovinpalaset voivat näyttää lintujen, kilpikonnien ja muiden merenelävien mielestä ruoalle ja tällöin syödä isojakin määriä sitä. Eläin saattaa silloin tukehtua palaan tai saada vaurioita ruoansulatusjärjestelmään. Tiesitkö, että muoviroskat aiheuttavat joka vuosi noin miljoonan linnun kuoleman? Myös merinisäkkäitä joutuu muovin uhriksi noin sadan tuhannen verran vuosittain. Taloudelliset vahingot ovat taas monien miljardien arvoiset ja ne liittyvät yleensä turismiin, kalastukseen tai merenkulkuun.

Eläimille aiheutuvat haitat

Aikaisemmin mainittu The Ocean Cleanup -järjestö ilmoitti tutkimustulosten jälkeen, että he aloittavat Tyynenmeren jätepyörteen siivouksen kesän 2019 aikana. Moni muu järjestö on liittynyt tähän myös mukaan, joko suoraan tähän toimintaan tai sitten he ovat aloittaneet omia ideoitaan. The Ocean Cleanupin suunnitelmaan kuuluu merivirtojen hyödyntäminen ja roskien ohjaaminen, jotta ne saadaan nostettua pois merestä ja kierrätettyä oikein. Tavoite on, että viidessä vuodessa jätepyörteen koko saataisiin puolitettua.