Kierrätys on ongelmissa

Yhdysvaltain kierrätysteollisuus on luhistumassa. Jätepaperin ja -muovin hinnat ovat romahtaneet, mikä on johtanut ympäri maata siihen, että paikalliset viranomaiset kehottavat asukkaita keräämään kierrätyskelpoisia materiaaleja ja lähettämään osan kaatopaikoille. Käytetyt sanomalehdet, pahvilaatikot ja muovipullon kasaantuvat kaatopaikoille, kun niistä ei saa taloudellista hyötyä prosessoimalla niitä vientiin tai kotimaisille markkinoille.

Pennsylvanian Lancasterin jätehuollosta vastaavan James Warnerin mukaan kierrättäminen nykyisessä muodossaan ei toimi. Hän sanoo, että vaikka markkinoilla on aina ollut lasku- ja nousukausia, kyseessä on nyt suurin murros miesmuistiin. Yhdysvaltojen kierrätysohjelmat lähtivät käyntiin 1990-luvulla, kun halu haudata vähemmän jätteitä kaatopaikalle osui yksiin Kiinan tarpeeseen hankkia materiaaleja vastatakseen talousnousun aiheuttamaan kulutustarpeeseen. Laivat toivat Kiinassa valmistettuja tuotteita Yhdysvaltoihin, jossa ne vastavuoroisesti täytettiin uudelleen paperilla, jätemetallilla ja muovipulloilla menemään takaisin Kiinaan.

Epäpuhtaudet lisääntyvät

Kun kaupungit laajensivat aggressiivisesti kierrätysohjelmaan pitääkseen yhtä enemmän käytöstä poistettuja tuotteita poissa kaatopaikoilta, Yhdysvaltojen jätteiden puhtaus tippui, kun kierrätysmateriaalin sekaan joutui yhä enemmän muuta roskaa. Pois heitetty ruoka, märät paperit ja muut kierrätysmateriaalia pilaavat tuotteet muodostivat Waste Management Inc. -yhtiön mukaan jopa 20 prosenttia kaikesta Kiinaan laivatusta materiaalista, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin viisi vuotta aiemmin. Vaivalloinen ja toisinaan jopa vaarallinen työ erotella epätoivottava materiaali kierrätyslaitoksissa sai Kiinan viranomaiset asettamaan epäpuhtauksille 0,5 prosentin rajan. Vuonna 2018 Kiina jäädytti määräaikaisesti kaiken kierrätettävien jätteiden tuonnin Yhdysvalloista materiaalinen laadusta riippumatta. Kierrätysteollisuudessa tämä liike nähtiin osana kasvavaa kuilua Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakäytäntöjen ja tariffien välillä.

Nämä muutokset ovat vaikuttaneet tuntuvasti Yhdysvaltojen vientiin, kun maa on maailman suurin jätepaperin ja -muovin tuottaja. Jätteiden kerääjät, käsittelijät ja kaupunginhallitukset, jotka heidät palkkaavat, harkitsevat nyt uudelleen ottavatko he vastaan kierrätysmateriaalia ja kuinka paljon kotitalouksien täytyy tästä palvelusta maksaa. Monet jätteidenkerääjät ja kaupungin toimielimet, jotka ovat maksaneet jätteiden keräämisestä myymällä jätettä, sanovat nyt häviävänsä rahaa lähes jokaisen käsittelemänsä roskatonnin osalta.

Kustannukset ovat kasvaneet

Muuttunut talous muuttaa luultavasti lopullisesti myös Yhdysvaltojen kierrätysliiketoimintaa, kertoo Atlantassa kierrätyspaperin parissa toimivan Moore & Associates -konsulttiyhtiön puheenjohtaja William Moore. Hänen mukaansa aiemmin Kiinan ostamalle materiaalille täytyy löytää kotimainen kysyntä, mikä on pitkän tähtäimen ongelma. Lancesterissa sijaitseva jätteenkäsittelylaitos on tänä keväänä yli tuplannut veloituksensa kotitalousjätetonnilta, joka jätteenkerääjien on maksettava tuodessaan kierrätysmateriaaleja siirtoasemalle kesäkuun alusta lähtien. Nämä korkeammat kulut siirtyvät luultavasti asukkaille 3 prosentin korotuksena maksuihin, jotka jätteenkuljettajat veloittavat kotitalouksilta jätteiden keräämisestä ja hoitamisesta. Monilla alueilla jätteenkäsittelyn kulut ovat nousseet ja vaikutukset siirtyvät kalliimpina jätekeräyshintoina asukkaille.

Paperin kierrättäminen on hankaloitunut

Jotkut kierrätysammattilaiset ovat sanoneet, että asukkaiden ja kaupunkien täytyy lopettaa ”yhden virran” lähestymistapa, jolloin he heittävät käytettyä paperia ja pahvia sekaisin lasin, purkkien ja muovin kanssa yhden jäteauton kyytiin. Yhden virran jätekeräys yleistyi jäteteollisuudessa noin 20 vuotta sitten ja on ollut sen jälkeen laajassa käytössä. Paperin kerääminen erikseen tekisi kadunvarsikierrätyspalvelusta kalliimpaa mutta se pudottaisi myös epäpuhtauksien määrää.

Paperin kierrättäminen on hankaloitunut