Mitä kierrättäminen on

Jos et sattunut asumaan koko elämääsi kokonaan toisella planeetalla, olet varmasti kuullut kierrättämisestä. Kierrättämiseksi kutsutaan toimenpidettä, jossa muuten roskina pois heitettävät materiaalit hajotetaan ja käytetään sen jälkeen uudelleen. Useissa yhteisöissä ja yrityksissä kierrättämistä on helpotettu asettamalla kierrätettäville tuotteille nimettyjä roska-astioita julkiseen käyttöön tai tarjoamalla kierrätysastioita kotitalouksille ja yrityksille jätteen keräämistä varten.

Kierrättämisen edut

Kierrättäminen tarjoaa lukuisia etuja, ja kun nykyisten uusien teknologioiden ansiosta yhä useammat materiaalit kelpaavat kierrätettäväksi, kaikki ihmiset voivat omalta osaltaan auttaa pitämään maapallon siistimpänä jätteistä. Kierrätys ei auta pelkästään luontoa ja ympäristöä, vaan sillä on myös positiivinen vaikutus talouteen. Kierrätystä on harjoitettu jossain muodossa koko maailman historian ajan. Antiikin aikoina kierrätettiin rikkoutuneita työkaluja ja ruukkuja, kun materiaalit olivat harvassa, nykyään kierrätys tarjoaa lukuisia etuja ja kierrätettäviä tuotteita on yhä enemmän.Kierrätyksen edut kantavat kauas ja jokainen hyötyy, kun ihmiset ottavat kierrätyksen osaksi jokapäiväistä toimintaansa. Oli kyseessä sitten yhteisön pyrkimys siistiä asuinkatua tai suuremmassa mittakaavassa yrityksen tavoite säästää satoja tuhansia euroja jätehuollossa, hyvin ylläpidetyn kierrätysohjelman hyödyt ovat lukuisat sekä ympäristölle että taloudelle.

Kierrättämällä ihmiset voivat ehkäistä miljoonien tonnien materiaalien kertymisen kaatopaikoille, mikä säästää tilaa jätteille, joita ei voi käyttää uudelleen muuhun tarkoitukseen. Kaatopaikat saastuttavat ympäristöä ja pilaavat maiseman. Veteen ja ilmaan pääsevien saasteiden määrää voi vähentää tuntuvasti lisäämällä kierrätystä. Kierrättäminen vähentää myös suuresti päivittäistä energiantarvetta, kun uusia materiaaleja ei tarvitse tuottaa alusta alkaen. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, että kierrättämisen ansiosta ilmakehään tulee vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Yhden kierrätetyn lasipullon aiheuttamalla energiasäästöllä voi polttaa hehkulamppua neljä tuntia. Kierrättäminen myös säästää maapallon luonnonvaroja, kuten raakamateriaaleja, mineraaleja, puita ja muuta.

Taloudelliset hyödyt

Kierrättäminen tuo myös taloudellisia säästöjä. Hyvin järjestetyt kierrätysohjelmat aiheuttavat yhteiskunnalle, veronmaksajille ja yritysten omistajille vähemmän kuluja kuin jäteohjelmat. Tutkimusten mukaan jo pelkästään Yhdysvalloissa pystytään luomaan yli miljoona uutta työpaikkaa vuodessa lisäämällä positiivisia kierrätystapoja. Ihmiset pystyvät ansaitsemaan rahaa keräämällä hyväksyttäviä materiaaleja kierrätyslaitoksille, jotka maksavat tuotteesta rahaa. Kierrätystaloudessa luodaan neljä uutta työpaikkaa siinä missä jätteenkäsittelyssä voidaan luoda yksi.

Kierrätettävät materiaalit

Tämän päivän yhteiskunnassa on niin paljon kierrätettäviä materiaaleja, että niiden kaikkien yksityiskohtainen käsittely vaatisi kokonaisen kirjan. Eräs yleisimmin kierrätetyistä jokapäiväisessä elämässämme käyttämistämme materiaaleista on metalli. Useat käyttämistämme metalleista voidaan kierrättää. Erittäin monikäyttöisenä materiaalina toimiva kierrätetty metalli vaatii jopa yli 70 prosenttia vähemmän energiaa valmistuksessa verrattuna kokonaan uuden tuottamiseen.

Taloudelliset hyödyt

Myös paperin, kartongin ja pahvin kierrättäminen on hyvin yleistä. Jos tämän päivän yhteiskunnassa katsoo melkeinpä missä vaiheessa tahansa ympärilleen, näkee melko todennäköisesti paperia tai paperituotteita. Paperi on materiaali, jolla ei ole mitään rajoituksia kierrätysmaailmassa ja ihmiset kierrättävät paperia runsaasti. Kierrätettäviä paperimateriaaleja ovat muun muassa aaltopahvi, sanoma- ja aikakausilehdet sekä toimistopaperi. Paperia voi käyttää helposti uudelleen, mikä säästää paljon tuotantokustannuksia ja energiaa uusien tuotteiden valmistamisessa. Lasipullot ja -purkit eivät ole aivan yhtä monipuolisia kierrätettäviä kuin paperi tai metallituotteet. Lasituotteiden erilaisten värien vuoksi useita tuotteita voi käyttää vain samanlaisten tuotteiden valmistamiseen. Pulloissa ja purkeissa käytetään normaalisti joko kirkasta, ruskeaa tai vihreää lasia. Kirkasta lasia käytetään sellaisten tuotteiden säilyttämiseen, jotka eivät ole valoherkkiä ja joita ihmiset haluavat nähdä. Ruskeaa lasia käytetään auringonvalolle herkkien tuotteiden varastoimiseen. Vihreä lasi on näiden välimuoto, jota käytetään valolle ja lämmölle herkkien tuotteiden säilyttämiseen, mutta jotka eivät vaadi kuitenkaan ruskeaa lasia. Näiden tuotteiden lisäksi kierrätettäviä tuotteita ja materiaaleja on vielä runsaasti elektroniikasta muoveihin, pattereihin, hehkulamppuihin ja muuhun.