Muovijätteiden aiheuttamat vahingot merissä

Meret ja valtameret peittävät yli kaksi kolmasosaa planeetan pinnasta. Juuri tästä syystä Maa tunnetaan nimellä Sininen planeetta. Sen vesistä löytyy monia elämänmuotoja planktoneista ja vesikasveista isoihin valaisiin. Toisaalta valtamerillä on myös perustavanlaatuinen rooli veden kiertokulussa, ilmakehän kemiallisessa koostumuksessa ja ilmaston säätelyssä. Useiden vuosisatojen ajan, meitä ihmisiä, on hyödynnetty meren meille tarjoamia resursseja, ja olemme käyttäneet meriä tavaroiden ja ihmisten kuljettamiseen ja valitettavasti jopa roskiksina. Mereen heitetyt jätteet ovat vaarallisia eläimistölle mutta myös meille ihmisille. Muovirenkaat, jotka pitävät juomatölkkejä yhdessä, onnistuvat tukehduttamaan eläimiä. Kilpikonnat ja jotkut kalat nielaisevat muovipusseja, koska ne erehtyvät luulemaan niitä ravinnoksi. 

Muovi on yksi meren saastuttavimmista materiaaleista. Puhumme materiaalista, jonka biohajoaminen voi viedä jopa 1000 vuotta. Ensimmäistä kertaa arvostetun Science-lehden johtamassa tutkimuksessa määritetään valtameriin päätyvän muovia; yli 8 miljoonaa tonnia muovipulloja vuodessa, ja arvioidaan, että vuonna 2050 meressä on enemmän muovia kuin kaloja. Voisimmeko kuvitella, mitä 8 miljoonaa tonnia meressä olevia muovipulloja edustaa vuodessa? Samassa tutkimuksessa todetaan, että yli 80% mereen päästävästä muovijätteestä tulee muista maista, ensisijaisesti Kiinan kanssa, ja ensimmäisten joukossa myös Yhdysvalloista.

Tutkijat eivät vieläkään tiedä tarkalleen missä suurin osa muovijäteistä sijaitsee. Suurin osa on uppoutunut meren syvyyteen, toinen osa muovista kelluu merenpinnalla.Samaan aikaan muovia, tuulta, auringonsäteilyä ja aaltojen toimintaa kuljettavat valtameren virtaukset ovat sellaisia, että muovipullot yhdessä muiden saman materiaalin jäämien kanssa halkeilevat ja murtuvat pieniksi palasiksi, toisin sanoen mikromuoviksi. Mikromuovien määrää valtameressä on erittäin vaikea mitata. Ne ovat pieniä, erittäin vaikeasti eliminoitavissa ja päätyvät osaksi meren elävien sisuksiin. Sen lisäksi, että ne vaikuttavat suoraan vesieläinten kuolleisuuteen, ne voivat vaikuttaa myös niitä syöviin ihmisiin.

Muovin salaperäisemmät vaikutukset

Muovin salaperäisemmät vaikutukset

Jotkut muovijätteiden aiheuttamat vahingot ovat dramaattisia ja hyvin tunnettuja: muovi on vuosittain syynä miljoonien merilintujen, nisäkkäiden, kilpikonnien ja kalojen kuolemantapauksissa. Mutta kuten uusi tutkimus ehdottaa, muovisella pilaantumisella voi pian olla paljon salaperäisempiä vaikutuksia. Intian Bombayn teknillisen instituutin tutkijatohtorin Renjith VishnuRadhanin johtamassa tutkimuksessa hahmotellaan tapoja, joilla muovi voi vaikuttaa meren fyysisiin prosesseihin. Jopa ohut muovipinnoite, VishnuRadhan ja hänen kollegansa kirjoittavat, voisivat estää auringonsäteilyn tunkeutumisen valtameren syvyyteen, seurauksena pinnasta merenpohjaan. VishnuRadhan ja hänen kollegansa tutkivat valtamereprosessien, pilaantumisen nopeuden, erityyppisten muovityyppien heijastuskykyä ja muita asiaan liittyviä aiheita tutkiessaan, kuinka kelluva muovinen pilaantuminen voi tulevina vuosikymmeninä vaikuttaa fysikaalisiin ja biogeokemiallisiin prosesseihin ja mahdollisesti jopa ilmastoon.

Valtameren pyörreiden hallussa olevista viidestä jättimäisestä muovijätteen levystä valtameren virtaukset ovat melkein kiinteyttäneet pohjoisen Tyynenmeren itäisen vyöhykkeen. Jotkut tuntevat sen “kuudeksi maanosaksi”. Tämän meressä sijaitsevan muovipullojen saaren pinta-ala on noin 1 400 000 km2, mikä on lähes kolme kertaa Espanjan pinta-ala. Nämä 5 saarta tai plakkia ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu ympäristöongelmasta, kun otetaan huomioon, että 70% jätteistä päätyy meren syvyyteen mikrohiukkasina ja joutuu vesieliöiden ravintoketjuun. On arvioitu, että 80% jätteistä tulee maa-alueilta ja 20% veneistä. Koska ”Myrkyllistä saarta” löytyy kelluvan kansainvälisillä vesillä, kukaan ei ota vastuuta jätteistä eikä hallitusta ole vastuussa.

Jo kauan on ollut tiedossa, että kalat nielevät suuria määriä mikromuovia, koska kalat syövät niitä nautinnolla. Pienen muovipalan edessä kalojen toukat valitsivat luonnollisen ruuan sijaan planktonien sijaan. Toukat käyvät läpi valintansa seuraukset, ne kasvavat hitaammin ja liikkuvat vähemmän nopeasti ja ovat siksi alttiimpia petoeläimiä kohtaamalla. Kalat eivät ole näiden jäämien ainoat uhrit. Joidenkin tutkimusten mukaan 90 prosentilla linnuista on myös muovia vatsassa.