Vaatekierrätys

Kaappi pursuaa, mutta ei löydy mitään päällepantavaa? Kuulostaako tutulta? Vaatekaappi on monelle suomalaiselle kuin itse Bermudan kolmio, johon tavarat katoavat ja samaan aikaan se on kuitenkin täynnä kaikenlaista – roinaa ja hyödyllistä.

Monelle tuntuu pahalta heittää vaatteita roskiin, sillä ne eivät oikeastaan kuulu kaatopaikkajätteeseen ja moni meistä tiedostaa sen. Siksi tuntuu helpommalta vain jättää ne lojumaan kaapin tai vaatehuoneen pohjalle, sekä toivoa, että joku vieras ottaa sen, vaikka vahingossa mukaan tai se huomaamatta katoaa muusta syystä. Vaatekaappia voi kuitenkin lähteä purkamaan, sillä mielellä, että vaatteita on mahdollista kierrättää monella eri tavalla. Vaatekaapin purku kannattaa aloittaa siitä, että lajittelee rankalla kädellä vaatteet kahteen eri laatikkoon: käyttökelpoiset ja ei-käyttökelpoiset.

Minne viedä käyttökelpoiset vaatteet

Käyttökelpoisia vaatteita on todella helppo kierrättää ympäri Suomea. Riippuen siitä, kuinka paljon sinulla on aikaa käyttää kierrätykseen ja mitä haluat tehdä, vaihtoehtoja on useita. Mikäli haluat päästä vaatteista nopeasti eroon, eikä niillä ole sinulle juurikaan arvoa, voit lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen. Monet kierrätyskeskukset ja hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten UFF, ottavat vastaan puhtaita, hyviä ja käyttökelpoisia vaatteita, joita voidaan myydä edullisesti eteenpäin. Vastaavanlaiset myymälät ovat hyvin suosittuja ja esimerkiksi vähävaraiset perheet voivat löytää koko perheelle sieltä mahtavia tuotteita edullisin hinnoin. Siitä tulee varmasti hyvä mieli ja kaiken lisäksi myymälän voitoista osa menee hyväntekeväisyyteen.

Sosiaalinen mediassa

Sosiaalisessa mediassa voi kokeilla myös lahjoitusta. Monissa ryhmissä voi lahjoittaa erilaista tavaraa ja tietysti myös vaatteita. Monille äideille esimerkiksi lastenvaatteiden löytäminen niitä kautta merkitsee todella paljon – kaikilla ei ole varaa ostaa aina uusia vaatteita, kun lapsi kasvaa hurjaa vauhtia. Kirpparit ovat tietysti aina yksi varma vaihtoehto. Jos sinulla on aikaa ja viihdyt ihmisten parissa, kirpparilla vaatteiden myyminen voi olla se kannattavin vaihtoehto. Tienaat hieman rahaa, vietät hauskan päivän, vaikka ystävien kanssa myymässä ja tapaat hienoja ihmisiä. Samalla pääset näkemään, kun tärkeät vaatteet löytävät uuden kodin.

Tarjolla on usealla paikkakunnalla myös itsepalvelukirppiksiä, jotka mahdollistavat vaatteiden myynnin niin, että jätät ne esimerkiksi kuukaudeksi sinne ja kirppis hoitaa myynnin puolestasi. Niissä on usein korkeammat kulut kuin tavallisella kirppiksellä, mutta on toisaalta sopiva yhtälö niille, jotka haluavat saada hieman lisärahaa vaatteista, mutta ei ole aikaa seistä kirpputoreilla tuntikaupalla myymässä.

Käyttökelvottomien vaatteiden kierrätys

Mikäli kaapistasi löytyy vanhoja, ränsistyneitä ja kellastuneita vaatteita, joita et haluaisi enää nähdä kenenkään päälle, voit huolehtia siitä, että ne päätyvät oikeaan paikkaan. Tekstiilit eivät tosiaan kuulu kaatopaikalle lainkaan, vaan niistä tulisi huolehtia erikseen.

Kaikkein hienointa on se, että monet vaatekaupat ottavat vastaan kaikenlaisia vanhoja vaatteita ja tekstiilejä. Nämä vaatekaupat käsittelevät kankaat uudelleen ja tekevät niistä hienoja, sekä tyylikkäitä vaatemallistoja. Voit yksinkertaisesti seuraavalla kauppareissulla viedä kassissa vaatteita kierrätykseen ja joskus saat jopa alennuskoodin lahjaksi vaivastasi. Jos lähelläsi ei kuitenkaan ole paikkaa, minne voisit viedä vanhoja käyttökelvottomia vaatteita, voit katsoa muitakin vaihtoehtoja. Suomessa hienoa on se, että sekajätteeseen heitetyt tekstiilit kierrätetään ja ne tuhotaan erikseen. Ne eivät siis päädy kaatopaikalle.

Lisäksi vanhoista vaatteista voi olla sinullekin vielä iloa. Oletko harkinnut, että voisiko esimerkiksi kuluneista farkuista tehdä shortsit? Vanhoista t-paidoista voi myös tehdä vaikkapa keittiöliinoja tai rättejä. Näin varmistat, että kyseisen kangas on ollut käytössä niin pitkään kuin mahdollista ja lopuksi voit heittää sen sekajätteeseen, kun se on nähnyt jo viimeisetkin käyttökertansa. Omaa pyyhettä ei siis todellakaan kannata heittää kehään, jos et heti keksi käyttötarkoitusta vanhalle vaatteelle.